hétfő

Karibi manátusz

"Az állat hossza 2,5 – 4,5 méter, testtömege 200 – 600 kilogramm, átlagosan 150 – 350 kilogramm. Masszív teste némiképpen a bálnákéra emlékeztet. Szőrzete néhány sertére és tapintó-szőrre korlátozódik. Szívós, szürkésbarna bőre a járulékos rétegekkel együtt 5 centiméter vastag. Kicsi fején serteszerű szakállszőrök nőnek a felső ajaknál. Szemei kicsik. Külső füle hiányzik, ennek ellenére igen jó a hallása. A pofáján mélyen bevágott a felső ajak, melynek mindkét fele önállóan mozgatható. A mellső végtagok úszókká alakultak. A fiatal állatok úszóikat csak úszásra használják, a kifejlett állatok kormányzásra is az ár elleni úszásnál. Az úszók könyökszerűen befelé hajlíthatók, segítségükkel sekély vízben az úszók hegyén „futni” tudnak az állatok. A kifejlett állatok farkukat úszásra és egyensúlyozásra is használják."

Valamikor október elején lamantinok úsztak be valamelyik floridai strandra, és ezt az eseményt természetesen minden hírcsatorna kiemelt helyen tette közzé (mint pár héttel korábban a nőt, aki részegen elfoglalt egy jachtot, és "én vagyok Jack Sparrow!" kurjantásokkal eredt a tengernek, hát, virágzik a vízibulvár, és most megtartóztatom magam a búváros-bulváros szóviccektől). A kollégáimmal egyetemben igen fölzaklatott ez a történés, azonnal megnéztük, hogyan is fest voltaképpen ez az állat. Kiderült persze, hogy egy csodálatos teremtménye ez az Úristennek, szinte a rozsomákhoz hasonló, amiről nemrég szintén természettudományos színvonalú vitát folytattunk a kollégákkal. (Amely közben meg kellett hallgatnom a rozsomákmotozás hangját Youtube videóról, nem, azt most nem mellékelem.)

Egyszóval a lamantin közszájon forgott éppen, amikor már-már elérte a Facebook oldalam tagsága a világsztárságot jelentő 200 főt, és én (a gyarapodás ütemét serkentendő) fölvetettem botorul, mi lenne, ha írnék valamit a 200-as szám elérése alkalmából. Mivel sokkal érdekesebb, ha nem csak én hozom a döntéseket (na jó, az érdekes helyett még használhatnék egy csomó másik szót is, de most késő van), ezért a népek szavazhattak az íráska témájáról. És ők se nem 200 pengőt, se nem 200 Kossuth-hasonmást, hanem elsöprő közakarattal 200 lamantint akartak harapni olvasás közben.

És most már meg is tehetik, veled együtt.


Lamantin popklasszikus

Nincsenek megjegyzések: